Cele mai des puse întrebări

1. De ce acest proiect? De ce SPITALUL COPIILOR?

Pentru că este nevoie de un asemenea spital. În momentul de față, în România, există doar secții în cadrul unor spitale care pot trata cancerul la copii. Nu există un spital care să pună la dispoziție un pachet complet de servicii pentru tratarea acestei maladii.

Trebuie să ne tratăm copiii în țară și nu în străinătate. Timpul este prețios, iar deplasările în afara granițelor consumă timp și resurse. Vrem să salvăm vieți.

2. De unde a ieșit suma de 80 de milioane de RON?

Suma de 80,000,000 de lei este necesară pentru achiziția unui teren de 1.5ha undeva în apropierea Bucureștiului, ridicarea unei construcții de aprox. 7,000mp, construcție care va însemna la final un spital cu 50 de paturi pentru pacienți, cu 2 săli de operație, cu secții de chimio și radio-terapie si de transplant medular. Suma include dotarea spitalului cu cele mai moderne echipamente și instalații care să ne permită tratarea și vindecarea unui număr cât mai mare de copii bolnavi.

3. Ce intră în acești bani?

Achiziția unui teren de 1.5ha undeva în apropierea Bucureștiului, ridicarea unei construcții de aprox. 7,000mp, construcție care va însemna la final un spital cu 50 de paturi pentru pacienți, cu 2 săli de operație, cu secții de chimio și radio-terapie si de transplant medular. Suma include dotarea spitalului cu cele mai moderne echipamente și instalații care să ne permită tratarea și vindecare unui număr cât mai mare de copii bolnavi.

4. După construirea spitalului, cum se vor suporta costurile operaționale?

Orice spital din România se bazează pe mai multe surse de venituri pentru acoperirea costurilor operationale.

Principala sursă de finanțare a Spitalelor (Publice sau Private) în România este Contractul pentru furnizarea de servicii de asistență medicală încheiat cu cu Casa de Asigurări Sociale de Sănătate.
Alte surse de finanțare a activității SPITALUL COPIILOR vor fi:

  • Donații și Sponsorizări;
  • Servicii contra-cost;
  • Co-plăți;
  • Contracte cu Casele de Asigurări Private sau Agenți Economici;
  • Asocieri investiționale în domenii medicale ori de cercetare medicală sau farmaceutică;
  • Închirierea unor spații medicale sau nemedicale, sau de echipamente medicale;
  • Editarea sș difuzarea unor publicații cu caracter medical;
  • Servicii medicale, hoteliere sau de altă natură furnizate la cererea unor terți;
  • Servicii de asistență medicală la domiciliu, furnizate la cererea pacienților.

Proiectul nostru, SPITALUL COPIILOR (primul centru integrat de Oncologie și Hematologie Pediatrică), este un proiect de tip Not-For-Profit. Astfel, la sfârșitul fiecărui exercițiu bugetar anual, dacă există venituri ce depășesc costurile, acestea se vor utiliza pentru investiții și nu spre dividende acordate Asociației 1 Leu care este acționarul unic al Spitalului.

Suntem convinși că dacă reușim strângerea a 80 Milioane de lei din donații și sponsorizări, pentru construirea Spitalului, vom reuși, în continuare, să acoperim tot din donații și sponsorizări o parte însemnată de venituri care să ne acopere costurile de operare.

5. Casa de asigurări de sănătate va fi implicată?

Da. Asemeni oricărei instituții prestatoare de servicii medicale, publice sau private din România, și SPITALUL COPIILOR are dreptul de a încheia contract cu Casa de Asigurare, care va reprezenta o sursă importantă de fonduri necesare pentru buna funcționare a Spitalului.

Contractul cu CAS poate cuprinde în cazul Spitalului nostru:
– plata pentru Spitalizare continuă acuți (finanțare pe caz rezolvat prin sistem DRG)
– plata pentru Spitalizare de Zi
– plata pentru Servicii de Ambulatoriu
– plata pentru Servicii Paraclinice (Laborator, Imagistică)

Această sursă de venituri este importantă și legitimă. Asistența medicală pentru copiii din România este gratuită iar părinții acestora își plătesc Asigurările de sănătate. Astfel, și CAS trebuie să deconteze serviciile de asistență medicală prestate și de către Spitalul Copiilor.

6. Pacienții vor plăti serviciile spitalului?

Ne-am propus ca tratamentele cât mai multor copii cu cancer, oricât ar fi de costisitoare, să fie gratuite. Însă, în funcție de situația financiară a spitalului și dacă nu reușim să strângem din donații și sponsorizări o suma corespunzătoare cu care să absorbim absolut toate costurile, nu excludem implementarea unui sistem de co-plată, pentru anumite proceduri sau pentru membrul familiei aparținătoare care dorește să fie aproape copilului în timpul tratamentului.
Chiar și așa, toate aceste costuri vor fi absolut transparente și reduse la minim, deoarece SPITALUL COPIILOR va funcționa în regim Not-For-Profit!

7. De ce 50 de paturi?

Datele epidemiologice arată că în România sunt diagnosticați cu cancer peste 500 de copii în fiecare an. De asemenea, studii de fezabilitate ne arată că acest număr de paturi este optim pentru ce ne-am propus noi cu acest Centru de Oncologie și Hematologie Pediatrică.

Întreg proiectul a fost conceput pornind de la incidența cancerului la copii în România și alocarea resurselor către cele 3 mari grupe de patologie pe care le va trata: afecțiunile hematologice (leucemiile și limfoamele), tumorile cerebrale (glioame, tumori neurale, tumori de celule germinale), tumori solide (nefroblastom, neuroblastom, retinoblastom, hepatoblastom, sarcoame etc). Cele 50 de paturi permit acoperirea patologiei și de asemenea reprezintă varianta optimă și din punct de vedere financiar.

În cazul în care SPITALUL COPIILOR va deveni acel Centru de Excelență pe care îl dorim cu toții și activitatea sa va crește, cele 50 de paturi devenind insuficiente, avem în vedere extinderea pe viitor cu încă un corp, de aceea în planul inițial este prevăzută o suprafață de 1,5 ha.

8. Ce expertiză medicală au membrii fondatori?

Membrii fondatori ai Asociației 1 Leu, cea care se ocupă de strângerea de fonduri pentru construcția Spitalului, Asociație care va deveni și acționarul unic al Spitalului, provin din diverse industrii. Doi dintre acești membri sunt absolvenți ai Facultății de Medicină, fiind medici cu specializare ulterioară. Mai important decat aceasta este faptul că unul dintre ei are experiență în industria farmaceutică și de echipamente medicale precum și analize de fezabilitate și finanțări de proiecte medicale, lucrând o perioadă și la o bancă importantă, la divizia de investiții medicale. Celălalt este nu numai un medic specialist cu carieră universitară la UMF Carol Davila dar și un manager cu experiență la mai multe centre de Imagistică Medicală.

9. Cine va administra spitalul ulterior construirii?

SPITALUL COPIILOR va avea ca acționar Asociatia 1 Leu, din a căror membri, unii vor acționa în Board-ul spitalului, care va angaja un Management profesionist, ca orice spital privat. Acest management va veghea la buna desfășurare a activității acestui Spital Not-For-Profit.

10. De ce îl construim lângă București?

Proiectul a fost initiat de Asociația 1 Leu. Este un ONG care își desfășoară activitatea în București. Dat fiind faptul că spitalul va fi deținut de acesta, distanța ar fi o problemă în ceea ce privește administrarea.

De asemenea, foarte multe din cazurile de cancer la copii, identificate în România, ajung la București prin diversele secții ale unor Spitale.

Un alt motiv este faptul că Bucureștiul are acces la toate drumurile principale, plus la aeroport.

11. De ce nu mai publicăm extrasele?

La începuturile proiectului, singura modalitate de a colecta bani era transferul bancar direct în conturi. În acest moment dispunem de mai multe modalități de colectare (Paypal, M-Pesa, plati online). Sperăm ca pe viitor să avem si mai multe forme de colectare.

De asemenea, pentru că suntem un ONG care procesează date personale, avem obligația să protejăm datele donatorilor noștri. Munca de a ascunde numele donatorilor din extrase, este una foarte laborioasă și practic fără sfârșit (pentru că numărul donatorilor a crescut, lucru pentru care vă mulțumim). Am ales să postăm pe pagina principală a site-ului suma care a fost strânsă până în prezent.

12. Când va fi  gata SPITALUL COPIILOR?

Obiectivul nostru este sa strângem în 3 ani banii de care este nevoie. Din momentul în care banii sunt strânși, construcția efectivă va dura în jur de 2 ani. Dacă obiectivul nostru va fi atins, în primăvara anului 2020 acest spital va fi funcțional.